Yeni Başlayanlar İçin Google Analytics Temelleri

Bir işletme sahibi veya bir pazarlama ekibi üyesiyseniz, işletmelerin verilere dayandığını muhtemelen biliyorsunuzdur. Bu verilerdeki eğilimlerin ve kalıpların takibi, pazardaki rekabetin önüne geçmenizi ve şirketinizin yönü hakkında bilinçli kararlar vermenizi sağlayan şeydir.

İşle ilgili aynı kurallar bir web sitesine sahip olmak içinde geçerlidir. Mümkün olan en iyi deneyimi sağlamak ve dünyanın dört bir yanından gelen müşterilerin sitenize erişebilmesini sağlamak için, trafiğin nereden geldiğini ve bu bilginin size nasıl fayda sağlayacağını anlamanız gerekir.

Sitenizi İzleme Kimliği İle Öne Çıkarma

Web sitenizin dosyalarına bir izleme kodu yerleştirene kadar Google Analytics web sitenizden veri toplamaya başlamaz. İzleme kodu, temel olarak, ziyaretçinin sitenize girişi için kullanılan html, ziyaretçilerin tarama geçmişi sırasında topladığı çerezler ve kullanıcının hangi tarayıcı türü kullandığına ilişkin bilgi toplayacak bir JavaScript kodu bloğudur.

Bu bilgilerin önemi, özellikle tasarım açısından web sitenizi hedef kitlenize nasıl uyarlayacağınız konusunda sizi bilgilendirmesidir. Müşteriler web sitenizi bir e-ticaret dizininden ziyaret ediyorsa, müşterilerin bir ana sayfa yerine bir açılış sayfasına gelmesi için bu bağlantıları değiştirmek isteyebilirsiniz. Eğer ziyaretçileriniz dizüstü bilgisayar tarayıcıları yerine akıllı telefonlar ve tabletler kullanıyorsa, siteyi yanıt verecek ve küçük bir ekrandan kolayca okunabilecek şekilde yeniden tasarlamanız gerekebilir.

Web sitesinde her bir sayfayı izlemek için şablonunuzun </ head> kodundan önce bir izleme kodu eklemeniz gerekecek. WordPress veya Joomla! Gibi bir site kullanıyorsanız şablonlara bağlı olarak, izleme kodunu ana HTML dizin dosyasına eklemeniz gerekebilir. Google'ın bilgi toplama ve bu verileri gösterge tablonuza içe aktarmaya başlaması 24 saati bulabileceğini unutmayın; bu nedenle ölçülebilir sonuçları bir anda görmeyi beklemeyin.

Verilerin Araştırılması

Kodu sitenize yerleştirdiğinizde, sitenizi ziyaret eden herkesin verilerini izlemeye başlayacaktır. Bu veriler daha sonra Google sunucularına gönderilir ve Google Analytics profilinizde saklanır. Buradan bakmak istediğiniz bilgi türünü belirleyebilirsiniz.
Google Analytics'in, çoğunlukla yeni kullanıcılar için en yararlı olan iki özelliği, müşterilerin nereden geldiğini ve izleyicide çizimde etkili olan anahtar kelimeleri görme yeteneğini izleyebilmesidir.

Trafik Esasları

Google Analytics kontrol panelini açın ve "Edinme" bölümüne gelin. Böylece tüm ziyaretçilerin listesine girebilirsiniz.

Yönlendirmeler bölümünün yanında birkaç bağlantıyla bu bağlantıyı kullanarak kaç kişinin sitenizi ziyaret ettiğini görebilirsiniz. Buradan bağlantıyı tıklayabilir ve trafik detaylarınıda öğrenebilirsiniz. 

Demografik

Kitle sekmesinin altında demografik bilgileri de izleyebilirsiniz. Bu küçük seçenek, ziyaret ettiğiniz nüfusun bireysel kullanıcılarının ve bölümlerinin yaşını, cinsiyetini ve ilgi alanlarını görmenizi sağlayacaktır. Örneğin, emekliler için bir üst düzey bakım tesisini işletiyorsunuz ve hangi reklam kampanyasının en iyi sonuç verdiğini belirlemek için bir A / B bölünme testi hazırlamanız gerekiyor. Kampanyayı bir açılış sayfasına veya sitenizin bir bölümüne ekledikten sonra geriye dönüt olarak emekli vatandaşların reklamlarınıza cevap verip vermediğini öğrenebilirsiniz. Aynı sistemi sitenizle ilgilenen genç nüfus içinde ayarlayabilir ve sonucu kendiniz izleyebilirsiniz.


Özel Kampanya Etiketleme

Özel kampanya etiketleme gelişmiş bir özelliktir, ancak Google Analytics arayüzüne alıştığınızda, bunu kampanyalarınızı ayırmak ve verileri kolayca filtrelemek için kullanabilirsiniz. Google Analytics, bu iletişim kanallarındaki içeriğinize özel bağlantılar yayınlamanıza ve ardından bu sonuçları edinme sekmesinde görüntülemenize olanak tanır.

Neyin İşe Yaradığını ve Neyin Yaramadığını Belirleme

Google Analytics bünyesinde sunduğu araçları sizin kullanmanızı sağlayarak, müşterilerinize sunmak istediğiniz deneyim türünü gerçekten belirlemenizi sağlar. Kullanımın ilk ayında, üzerinde gelişebileceğini düşündüğünüz verilerdeki eğilimleri veya kalıpları görmeye başlarsınız, bu bilgileri sitenizin tasarımını ve düzenini belirlemek için bir kılavuz olarak kullanabilirsiniz.
Programa alışmak ilk bakışta çok zor görünebilir, ancak bir kere alıştığınızda ve tüm özellikleri kullanmaya başladığınızda, kısa sürede asacağınızdan emin olabilirsiniz. Google Analytics, her web sitesi sahibinin sahip olması gereken önemli bir araçtır.


























Yorum Gönder

Previous Post Next Post