İnternet üzerinde blogger sahipleri pek çok kez blogger tema yapımı diye aratmış ve elle tutulur bir veri bulamamıştır. En azından Türkçe içerik hiç yok denecek kadar azdır. Emek veren birkaç blog sahibi dışında gerçekten Türkçe kaynak bulamıyoruz. İnternette rastladığım bir yazıda "blogger tema yapımı devlet sırrı mı?" diye sormuş bir kişi. Gerçekten de blogger tema yapımını bilen kişilerinde bu bilgiyi hiçbir şartla paylaşmaması insanlara bu soruyu sorduruyor. HTML, CSS dillerini bilen bir kişi blogger tema yapısını az çok anlayacaktır. Bunun yanısıra bir takım syntax yapısı farklılıklarını görmeniz gerekmekte ve bununla birlikte xml bilgiside olsa hiç fena olmaz.
Blogger Tema Yapımı İçin Bilinmesi Gerekenler:
1. HTML
Öncelikle olmazsa olmaz HTML dilinin temel mantığını mutlaka bilmelisiniz. O kadar haşır neşir olun ki artık HTML sizin için zaten baktığınız an anlayacağınız bir dil haline gelsin. HTML bilmeyen bir yazılımcı zaten yoktur. Öğrenmesi de oldukça kolay 1 gününüzün bir bölümünü vererek gayet güzel HTML öğrenebilirsiniz. Tam manasıyla öğrenmek içinde biraz kodlarla yüz göz olmanız gerekiyor.
2. CSS
CSS; bir web sayfasının olmazsa olmaz görüntü yapısına hükmetmektir. Blogger'da örnek verecek olursak; bir sayfa oluşturmak istiyorsunuz. Yayın olarak paylaşayım ancak sadece o yayına has olmak üzere belirli özellikler eklemek istiyorsunuz. Yazının sidebar'ını kaldırmak, sadece bir yazıya mahsus olarak menüyü kaldırmak, etiketleri kaldırmak, hakkımda bölümünü kaldırmak gibi örnekler fazlasıyla çoğaltılabilir. İşte bu işlem için bilmeniz gereken dil CSS'tir. CSS bir front-end developer'ın mutlaka bilmesi gereken, Blogger tema düzenlemesi yapmak isteyen birisinin ise tam manasıyla detaylı olmasa bile bir çok özelliğini bilmeli diyebileceğimiz hoş bir dildir.
3. Syntax (Söz Dizimi)
Syntax, herhangi bir yazılı kelimenin sırasını - söz dizisini ele alma bilimidir. Türkçede cümle öğelerinin sıralaması nasılsa diğer diller de (örnek; programlama dilleri) öyledir. Bilgisayarlarda kullanılan tüm programlama dillerinin tıpkı günlük hayatımızda kullandığımız diller gibi belirli sıralama kuralları vardır. Bu sıralama kuralları sayesinde her şey makineler, arama motorları ve insanlar tarafından anlaşılması ve anlatılması kolaylaşıyor. Bu aralıklar aşıldığında veya hatalar oluştuğunda, kod satırı tam olarak açıklanamaz ve hatalarla karşılaşılır. Buna sözdizimi hatası - syntax hatası denir. İşte bizim detaylı olmasa bile bu syntax - sözdizimi kurallarını bilmemiz, hatalarla karşılaştığımızda hatanın kaynağına ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.
Elbette Blogger için sıfırdan tema yapmak için Blogger'ın kendi kod yapısını bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca Javascript gibi sayfamıza profesyonellik katacak dilleri de bilmemiz bizim için oldukça faydalı olacaktır ancak bu yazıda en temel 3 özelliğe değinmek istedim. Sadece bu 3 yapıyı bilerek blogger için tema düzenleyecek düzeye gelebilirsiniz. Oldukça sadece bir tema yapısı bulabilir ve bu temayı düzenleyerek kendi blogger temanızı yapmaya başlayabilirsiniz.
Eğer blogger temasını sıfırlamak istiyorsanız; blogger tema düzenleme bölümüne gelin ve aşağıdaki kodu yapıştırın;
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<!DOCTYPE html>
<html b:version='2' class='v2' expr:dir='data:blog.languageDirection' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'>
<head>
<meta expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/>
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<b:skin></b:skin>
</head>
<body>
<b:section class='main' id='main' showaddelement='no'/>
</body>
</html>
Post a Comment